3 Aralık 2010 Cuma

mutlu hanukalar türkiyeli yahudiler!

kurban bayramı, şeker bayramı'nda yazmadığım "mutlu bayramlar türkiye" yazısı için pişmanlık duymuyorum. feysbuktan herkesin bayramını kutluyorum zaten. bir de bloğa gelip "bayramlar, ah o eski bayramlar, herkesi bir araya toplayan bayramlar, ne güzeldi. bir hafta önceden alınan bayramlığımıza bakıp bakıp kardeşimle hayaller kurardık. annemgil asla ama asla dokundurtmazdı. şimdi öyle mi? herkes bir yerlere gitmenin telaşesi içinde. bayramlar yok artık. sadece tatil var.." dan ibaret yazılardan nefret ettiğim için yaz-mı-yo-rum. 


hanuka ne alaka diyeceksiniz? hanuka şu alaka : 


türkiye'de azınlık dediğimiz yahudi ve ermeni cemaatinin de bildiğiniz gibi önemli günleri, bayramları var. onlar bizim bayramımızı saygıyla kutlarken, biz onların bayramlarını es geçiyoruz. işin politik ve dini boyutunu atın bir kenara. madem bayramlar insanları birbirlerine yaklaştıran günlerse bizim de onların bayramlarını kutlamamız gerekir. 


hanuka, 8 gün süren bir bayram. 8 kollu bir şamdanları var ve her gün bir mum yakıyorlar dualar eşliğinde. tüm aile bireyleri bir arada oluyor bu ayin sırasında. 
okudukları dualar şöyle oluyor : 

**"Baruh ata adonay eloenu meleh aolam aşer kideşanu bemitsvotav vetsivanu leadlik ner şel hanuka"
Anlamı:
"Tanrım sana Hanuka ışıkları için teşekkür ederiz. Bu ışıklar bize hürriyetimizi koruma cesaretini versin." 

***"Baruh ata adonay eloenu meleh aolam şeeheyanu vekiyemanu veigianu lazeman aze"
Anlamı:
"Tanrım ailemizi bu mutlu günde toplanmasını sağladığın için sana teşekkür ederiz."

bu kadar güzel dualar eşliğinde yapılan ayinleri görmek isterdim doğrusu. bu artık benim için noelde yapılan ayinlerden, paskalya bayramından dahi özel bir gün hanuka. 

"yahudiler şöyledir böyledir, kendilerini en üstün ırk sayarlar. onlara güven olmaz. Kuran-ı Kerim'de bile yazıyor"larınızı kendinize saklayarak okuyun şu yazıyı lütfen. 

ben sufi isem, tüm dinlerin varlığına, peygamberlerine inanıyorsam ve tüm dinler tek bir Allah içinse, o zaman hanukayı da kutlarım paskalyayı da. ve keşke diyorum yahudi bir arkadaşım olsaydı. her akşam beraber dua ederdim onlarla hanuka için. tam 8 gün. 

dinlerin amacı da budur zaten. Rabbe yönelmek, şükretmek, onun verdiği emirleri yerine getirmektir. hanuka ile de Rabbimi anmış olmak bana mutluluk verirdi. O'nu zaten her an anıyorum. ama bunu başka dinlerin ayinleriyle de anmak beni daha da çok mutlu ederdi inanın ki... 

mutlu hanukalar tüm dünyadaki yahudilere..
bayramınız size sevinç, huzur ve mutluluk getirsin.. 

6 yorum:

deeptone dedi ki...

hımmm. evde mum yakayım bari.

hannuka'da ne yiyorlardı, unuttum.
söylesene.

Holy Go-Nightly dedi ki...

sekiz kollu şamdanın var mı :) hem zaten ayın birinde başladı bayram. bugün üçüncü gün. şalom gazetesi tilda levi çok güzel anlatmış evde yaşananları :) bizse bayramlarımızı artık doğru düzgün kutlamaz olduk. sırf biraz da bundan dolayı yazdım.

peynir ve sütlü tatlılar yeniliyordu özellikle..

deeptone dedi ki...

sekiz kollu yok.
kendi kendime yakarım.
peynirli, sütlü tatlı tamam.

tilda okurum. tamam.

Holy Go-Nightly dedi ki...

oku oku :) tilda levi benim idollerimden biri :)

U Yeah dedi ki...

holywitch, Hatay'a uğrarsan eğer kesinlikle Vakıflı Köyünü görmelisin. Bol şans...

Holy Go-Nightly dedi ki...

@adsız her kimsen senin gibilerle muhattap olmaktansa onun gibilerle muhattap olmayı tercih ederim. en azından adamın rengi belli.

@umuhvr teşekkür ederim umuthvr